THE TRACKS OF THE WEEK

     

SOON

Med studentmössan i handen känns det verkligen att studenten är nära nu! Inbjudningskort till mottagningen är fixade, mitt champangeglas är beställt, klänning och skor googlas runt, kurserna i skolan börjar lida mot sitt slut och förberedelserna i allmänhet flyger runt! Åh vad laddad jag är! Dagen idag har gått åt till att söka massa jobb till året efter studenten och planera påskpresenter i Globens shoppingcentrum tillsammans med Elin. Påsk må vara en lustig högtid men ack så go´ och härlig den är ändå! Ägg och fjädrar i regnbågsfärger, galna kycklingar, mumsiga påskbord och feta påskägg! Jag är ju av den typen som älskar att göra någonting roligt av alla högtider!

CHOKLADFONDAT

 Du behöver:
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl

Gör såhär:
  1. Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
  2. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret.
  3. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
  4. Vispa även ner mjölt och blanda sedan ned choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir slät och blank kräm.
  5. Smöra fyra stycken ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ. Smörj och sockra dom istället för att mjöla, så ytan blir blank och fin.
  6. Fördela smeten i formarna. Fram hit kan du förbereda genom att låta de stå i kylen fram till gräddning, eftersom de gärna ska ätas nygräddade.
  7. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen. Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
  8. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten. Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
  9. Garnera med florsocker och röda bär!

SPORTLOVET

Igår kom vi hem från landet efter fyra härliga dagar ute i snön. Skridskor, längdskidor, sparkåkning, pulkåkning, och lek i snön. Vi tittade även på Vasaloppet och höll tummarna för pappa, som i princip utan träning, lyckades ta sig igenom drygt halva loppet, 5 mil, innan krampen i vaderna kom och repet i Evertsberg drogs. Nästa år tar han sig igenom hela loppet! Måns Zelmerlöv och andra kämpar fick vi i alla fall se ta sig över mållinjen. Måste erkänna att jag blev riktigt taggad på att själv köra nästa år innan jag ställde mig på skidorna och påmindes av hur jobbigt det är haha!

CHOKLADMOUSSETÅRTA

Mina två efterlängtade gobitar vid namn Julia och Elin har nyss åkt hem efter hela sex timmars babbel och ätande. Vi lyxade till lunchen med skagenmacka till förrätt, salladsplock till varmrätt och min "lager-på-lager" chokladmoussetårta till efterätt. Tiden flyger iväg och tungan slår knut i mun när man inte träffats på länge!
Du behöver:
Kladdkaksbotten
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
80 g smält smör
 
Vit chokladmousse
1 1/2 dl mellan- eller vispgrädde
100 g vit choklad
1 äggula
 
Mörk chokladmousse
1 1/2 dl mellan- eller vispgrädde
100 g mörk choklad
1 äggula
1 msk strösocker
1/2 dl creme fraiche
Gör såhär:
Smält smör. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och det smälta smöret.
Blanda till en slät smet. Häll ut i en bakplåtspappersklädd form, ca 25x15, och grädda i nedre delen
av ugnen i 150 grader i ca 18 minuter.
 
Vit och mörk chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden hårt. Vispa ägget
(mörk chokladmousse tillsammans med socker). Blanda den smälta chokladen med ägget. Vänd
sedan ned grädden i chokladen och rör till en slät mousse (vid mörk chokladmousse tillsätt även creme
fraiche) Häll sedan moussen på kakan. Skär sedan i önskade stora bitar och servera med bär/frukt.
 Tips är att låta första lagret mousse stå i kylen eller frysen en stund innan nästa lager hälls på!

RSS 2.0