CHOKLAD- OCH LAKRITSBISKVIER

Du behöver:
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita
 
Lakritsfyllning
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 påse krossade turkisk peppar
1 äggula
 
Vanlig chokladfyllning
50 g mörk choklad (gärna 70 %)
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
Garnering:
250 g mörk choklad eller saltlakrits mjölkchoklad
Gör såhär:
Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. Gör under tiden smörkrämen genom att vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Låt svalna något innan du doppar biskvierna i chokladen (häll gärna i lite rapsolja för en mer rinnig choklad) vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Förvara i kyl eller frys.

LASERDOME

Skolan rullar på och dagarna fram till studenten räknas ner för varje dag. Motivationen till att prestera i skolan är skyhög samtidigt som den är på djupaste havsbotten... min hjärna ligger steget före och vill gärna börja planera studentdagen och livet efter studenten redan nu, men först måste jag samla ihop alla hjärnceller och klara vägen dit. Måste medge att det är med skräckblandad förtjusning som jag längtar efter att få lämna skolan! Vad ska jag göra sen? Tänk om jag väljer fel väg? Vad vill jag jobba med? Vad vill jag plugga vidare till? Hur ska jag skapa mitt liv? är några av alla frågor som snurrar i huvudet. Studenten handlar inte endast om en mössa på huvudet med godkända betyg utan om en hel livsförändrig där man helt plötsligt har sitt liv i sina händer till att göra vad man vill med... och skolan är helt plötsligt inte längre ens liv?! Well, well spännande och underbart skönt ska det i alla fall bli!
 
Idag stog idrottsdag på schemat och som för min del innebar Laserdome. Första gången jag spelade och det var riktigt kul! Imorgon har vi lektioner på valfri plats vilket gör att jag kommer åka hem till Elin för att mysa och spela in en podcast i svenskan.

APELSINTRYFFLAR DOPPAD I CHOKLAD

Du behöver:
200 g mjölkchoklad
100 g + 150 g mörk choklad
1/2 vaniljstång
1 dl vispgrädde
2 tsk honung
1 tsk rivet apelsinskal
1 msk pressad apelsin
25 g smör
2 dl kakao
 
Gör såhär:
Hacka mjölkchokladen och 100 g mörk choklad. Dela vaniijstången och skrapa ut fröna. Blanda vaniljfröna med grädde, honung, apelsinskal och -saft i en kastrull. Låt koka upp och häll sedan blandningen över den hackade chokladen. Tillsätt sedan smöret och rör till en slät tryffel. Häll tryffelsmeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20x20, och låt stelna i kylen ca 3 timmar. Skär sedan tryffel i bitar och doppa i 150 g smält mörk choklad. Pudra sedan över kakao med hjälp av en sil.


KROATIEN BOKAD MED ÄLSKLING


SUPERGOTT OCH ENKELT BRÖD

Du behöver:
1 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
1 riven morot
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk, sirap och den rivna moroten. Rör ihop allt till en kladdig smet. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. Låt limpan svalna inlindad i en handduk och skär sedan i skivor.

BOWLING

I måndags flängde jag och Marcus runt mellan Liljeholmen och IKEA för att köpa nya täcken och sängkläder hem till honom. Om det var skönt att gosa ner sig i sängen på kvällen? Ohja! Det blev en långdragen morgon i sängen dagen därpå, dvs igår. När vi pallrat oss upp ur sängen begav vi oss till Heron City för att där möta upp Elin och Pontus. Vi åt lunch på
O´learys och spelade sedan bowling, något som denna gång var riktigt roligt där vi alla även var riktigt duktiga! När tiden var slut delade vi på oss några timmar innan vi sedan möttes igen hemma hos Marcus för att kolla hockey, spela sällskapsspel och bara umgås!

ÄPPELROSOR

 Du behöver:
1 st smördegsplatta
3 st äpplen
3 msk kanel
1 tsk citron
50 g smör
5 msk aprikosmarmelad

Gör såhär:
Halvera äpplena med skalen på, ta bort kärnhuset och skiva dem i skivor. Lägg skivorna i en kastrull, pressa citronsaft på och täck med vatten. Lägg i socker och kanel och koka dem försiktigt i ca 2 minuter, eller tills skivorna blir mjuka, men inte kokar sönder. Häll försiktigt över i en durkslag, eller ta upp dem på en kökshandduk för att rinna av och kallna. Smält smöret och pensla på smördegsplattan, strö på socker och kanel. Skär plattan i 4 cm breda och 25 cm långa remsor. Lägg äppelskivorna längs med ena kanten och vik över anvdra kanten, snurra sedan ihop så att det blir en "ros". Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, tills smördegen börjar bli spröd. Ta ut dem och pensla på aprikosmarmelad medan dem är varma. Strö på florsocker vid servering.

NYÅRSMENY

Fördrink/ drink:
Jordgubbsdröm (liknande frozen strawberry daiquiri)
Mojito 
 
Förrätt:
Laxtårta på kavringsbotten
 
Varmrätt:
Kallmarinerad fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås
 
Efterrätt:
Vanilj- och daimpannacotta med limemarinerade bär och passionsfrukt
 

RSS 2.0