CHRISTMAS

Äntligen lyser det vitt på marken och snön ligger sådär mysigt på grenarna. Trots att jag inte är något större fan av vintern kan jag inte neka att den första snön är riktig mysig efter en lång höst. Dock hade jag uppskattat om den kom lite tidigare så vi sluppit en grön jul.
 
Igår kom jag hem från landet efter en avkopplande vecka tillsammans med farföräldrarna och kusinerna. Julmyset har flödat, brasan har sprakat, klappar har öppnats och julmat har ätits. Vi har gått härliga promenader, spelat sällskapsspel, sett En man som heter Ove på bio och umgåtts i allmänhet. Tänkte dela med mig av tre av mina favoritklappar som jag fick nedan, i övrigt har jag bland annat fått smink, kläder, presentkort och saker till rummet. Hur har eran jul varit? Hoppas ni haft en god jul som varit familjär med en kärleksfull atmosfär!

KAKNÄSTORNET

Sitter på tåget påväg hem från Marcus helt överväldigad av känslor. Gårkvällen var helt perfekt! Han fick sig en liten chock när han kom hem och uppskattade armbandet samt kortet enormt mycket. Likaså blev jag rörd av hans kort där det bl a stog att en taxi skulle komma och hämta upp oss om en timme för att skjutsa oss till kaknästornet där julbord väntade. Åh så mysigt det var där uppe och åh så god mat det var! En kväll jag alltid kommer att minnas. Efter taxifärden hem väntade en go' myskväll! Det tog emot att lämna honom imorse med vetskapen om att vi inte kommer ses på en vecka... men jag lämnade honom med ännu starkare kärlek!

MINIJUL

Godmorgon! Vaknade för en timme sen och ligger fortfarande i sängen och segar med datorn. Googlar runt för inspiration och funderar på hur jag ska lägga upp min och älsklingens lilla julafton ikväll eftersom vi tyvärr firar jul åt varsitt håll. Ska åka till honom om någon timme och fixa i hans lägenhet innan han kommer hem från jobbet. Har en del planer och överaskningar som väntar vilket även jag själv tycker ska bli riktigt spännande. Tycker verkligen det är så kul att arrangera sånna här grejer, särskilt när det ligger så mycket kärlek i det. 
 

FJÄRDE ADVENT

 

LILLA JULAFTON

Igår tillbringades hela eftermiddagen och kvällen hos mormor och morfar där vi firade lilla julafton. Eftersom vi i år firar jul på landet blir det endast med pappa sida. Vi åt massa gott på julbordet och fikafatet. När klapparna öppnades facetimeade vi med min moster och hennes familj som låg hemma sjuka. Jag fick verkligen jättefina grejer som jag önskat mig, bl a en halsduk, påslakan, överkast och rustik lampa. Likaså blev mormor och morfar riktigt rörda över ett album med massa bilder från när dom var i Egypten. Det är så fantastiskt roligt att ge något när kärlekstårar rinner längs kinderna hos alla i rummet. 

KLAPPARNA KLARA


NYA HYLLPLAN OCH RÖDA LAKAN



JULEN

Utomlands eller Sverige?
Sverige alla dagar i veckan! Jag som älskar julen skulle aldrig vilja åka iväg från allt som annars försvinner. Däremot skulle jag vilja åka utomlands över nyår!

Chokladkalender eller paketkalender?
Chokladkalender! Jag kommer ha chokladkalender tills jag övergår till att istället köpa till mina barn. Gillar däremot att göra egen paketkalender till andra, vilket jag också längtar till att få göra till mina barn!

Plastgran eller äkta?
Äkta! När vi är på landet varannat år tar vi till och med yxan i handen och hugger vår egna gran.

När vill du att första snön ska falla?
Helst 1 december, när julmånaden är igång.

Vad är viktigt för dig på julbordet?
Janssons frästelse utan ansjovis (höhö dvs potatisgratäng), lax, köttbullar, ägghalvor, rödbetssallad, mammas skagenröra och smågrejer där till. Sen är jag sån som gärna vill att t ex julskinka och sill ska finnas på bordet för att julbordet ska vara fulländat även fast jag själv inte äter det.

När är det dags att pynta?
Om jag fick välja skulle jag gärna börja i november men min regel säger under första advent helgen. 

Kan du komma på något negativt med julen?
Jag som alltid haft, och än idag, har en typisk svensson familj där ingen mor- eller farförälder än har gått bort lever jag fortfarande min "barndoms-jul", vilket jag är otroligt tacksam och glad över. Att köpa fina julklappar, baka massa och fixa i allmänhet är något av det bästa jag vet så det finns ingen stress över huvud taget. I still love the christmas like a five years old kid!

Favoritjulfilm?
Oj, finns så många standard julfilmer som jag gärna vill se, men säger nog de filmerna som går på julafton Kan du vissla Johanna? och Tomten är far åt alla barnen.

Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul?
Eftersom jag älskar julen och allt mys runt omkring vill jag egentligen aldrig att den ska ta slut. Vill gärna flytta fram självaste julafton och njuta av allt precis innan lite till. Men eftersom jag på samma sätt verkligen tycker om våren med fågelkvitter, solstrålar och ny fräsch energi får julen ta slut i mitten av januari.

När öppnar du dina julklappar?
Vanligtvis brukar vi äta julbord till lunch och därefter se på Kalle Anka och Kan du vissla Johanna. Sen väntar en mysig julfika innan tomten kommer framåt kvällen. Efter tomten fortsätter vi dela ut alla klappar under granen. Jag önskar att vi kunde öppna en i taget så alla får se vad som ges, reaktioner och kunna tacka direkt. Men eftersom vi är så många brukar inte det gå till 100%.

Favoritjuldoft?
Åh allt! Doften av julbak, apelsiner med nejlikor, ljus, glögg och massa annat.

Vad är viktigast med julen?
För mig handlar det om att samla hela familjen, ha en mysig dag tillsammans, äta gott och få visa uppskattning till varandra genom dels presenter. Jag vet att många ser presenter som en jobbig grej och något som görs "bara för att" men eftersom jag älskar att ge bort personliga grejer med eftertanke, slå in fint osv ser jag det mer som en gåva!


LUCIA

LÖRDAG: Firade Nora som fyllde 18 år. En härlig kväll med jättegod mat hemma hos henne innan vi drog ut! Stötte på gamla klasskompisar och tvingades akutkissa i ett hörn på Hötorget, därefter blev det hemfärd till Marcus!

SÖNDAG: Mysig tredje advent hemma tillsammans med älskling. Det var tomteverkstad där julkort gjordes, granen kläddes, köttbullar rullades och lussebullar bakades.

BANANFUDGE

Du behöver:
100 g skumbanener (ca 20 st)
4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100 g smör
200 g vit choklad
 
Gör såhär:
Klipp bananerna i mycket små bitar. Blanda med smör, socker och grädde i en gryta. Värm på svag värme tills bananerna smällt till en slät smet. Låt småkoka i ca 10 minuter under omrörning. Rör i chokladen och rör till en blank smet. Tag av från värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare. Häll upp i liten bakplåtspappersklädd form, ca 15x20 cm, och låt stå kallt en stund. Skär sedan i önskade stora bitar och mumsa!

THE DAY

Har gosat ner mig i sängen med nybäddade lakan och ska alldeles strax sussa. Dagen idag började med en skön sovmorgon tillsammans med älskling då vi båda var lediga. Efter en mysig frukost begav vi oss till Mall Of Skandinavia, även så fult kallat mos:et, för att äntligen upptäcka det omtalade centrumet med egna ögon. Maffigt, stiligt och med skön atmosfär är hur jag skulle utrycka det. Vi åt god lunch på Vigårda och strosade runt i alla butikerna. Efter någon timme åkte vi till mammas jobb strax intill och gick tillsammans till Lindts utförsäljning. Ett antal chokladkakor senare och sammanlagt 500 kr fattigare gick vi därifrån njöda och glada! Kvällen avslutades sen med lite plugg och avkoppling framför tvn. Nu säger jag godnatt!

CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA

Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
 
Gör såhär:
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa lakritskaramellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet (tar ca 15 minuter). Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt för att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

LIMETRYFFLAR

Du behöver:
1 dl vispgrädde
2 msk limesaft (1 lime)
150 g vit choklad
50 g smör 
 
Gör såhär:
Koka upp grädden och tillsätt limesaften. Bryt ner chokladen i grädden och därefter smöret, och rör till en slät smet. Ställ övertäckt i kylen några timmar, gärna över natten. Forma sedan tryfflarna och rulla i antingen florsocker eller kokos.

ANDRA ADVENT

Dagarna och veckorna flyger fram som vanligt såhär innan jul. Igår hade vi en mysig julfest hemma tillsammans med massa vänner till famijen. Glögg, pepparkakor, lussebullar, massa julgodis och därefter ett litet julbord var vad kvällen bjöd på. Idag har varit en lugn och skön dag hos Marcus och kvällen fortsätter i soffan framför bland annat Solsidan och Hellenius hörna.

MÖRA MINTKNAPPAR

Du behöver:
1 äggvita
4 droppar pepparmyntsolja
5 dl florsocker
150 g mörk choklad
Gör såhär:
Vispa äggvitan skummig. Tillsätt pepparmyntsoljan. Blanda i florsocker och rör tills massan är fast men fortfarande smidig. Arbeta massan mjuk och slät med händerna. Rulla sedan till kulor stora som en oliv eller enligt eget önskemål. Lägg dem på ett bakplåtspapper och platta till. Låt stå i kallt, kylen eller frysen, medan du smälter chokladen över vattenbad. Doppa mintknapparna i chokladen och låt dem rinna av ordentligt innan du lägger dem på ett bakplåtspapper för att stelna.

RAW FOOD TRYFFLAR

Du behöver:
20 st urkärnade dadlar
6 msk kakao
4 msk vatten
1 msk kokosolja
1 dl soja- eller mandelmjöl
Två nypor havssalt
 
Garnering:
Kakao, hackade rostade nötter eller kokosflingor
Gör såhär:
Mixa dadlarna med en mixer tillsammans med vatten till en slät smet. Tillsätt havssalt, kakao (utefter smak) och kokosoljan, blanda väl. Häll sist i mjölet och blanda till en jämn och rullbar smet. Låt stå i kylen någon timme om det är något svårt att forma bollar. Rulla sedan bollarna i valfri topping.

ROCKY ROAD FUDGE

Du behöver:
400 g mjölkchoklad
1,5 dl M&M-godisar
1,5 dl cashewnötter
En påse dumle (ca 15-20 st)
En näve minimarshmallow
Gör såhär:
Smält chokladen över vattenbad. Dela dumlen i tre mindre bitar. Blanda sedan i cashewnötterna och därefter dumlen och M&M. Häll upp allt i en form, ca 20x30, klädd med bakplåtspapper. Strö sist över minimarshmallows.
Det här är min variant av Rocky Road, självklart kan du också leka med fantasin och ha i precis vad du vill!

LAKRITSFUDGE

Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou med saltlakritssmak
10 krossade lakrits karameller (turkisk peppar)
Gör såhär:
Mät upp grädde, strösocker och sirap i en stor kastrull. Låt koka tills
smeten klarar “kul-provet" - kulprovet görs genom att du kyler ner några
droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta
så är den färdig. Rör sedan ner honung och smör. Bryt till sist ner den goda
chokladen i smeten. Rör tills du har en slät och fin smet. Klä en form ca 15x25 cm
med bakplåtspappet och häll upp fudgen. 
Häll de finkrossade lakrits karamellarna
över fudgen och låt stelna där det är svalt. Skär sedan lagom stora bitar.


MUMSIGA NOUGATRUTOR

Du behöver:
100 g smör
4.5 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
2 msk ljus sirap
 
Garnering:
250 g nougat
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet. Platta ut smeten till ett jämnt lager i en bakplåtspappersklädd ugnsform 20x30 cm (för en sats). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten och hyvla bitar som läggs på kakan så att den smälter. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Låt den färdiga kakan svalna något i rumstemperatur innan du ställer in den en stund i kylskåpet för att nougaten ska stelna. Skär sedan önskade stora bitar, men var försiktig så att kakan inte spricker.

DEN POPULÄRA TWIXKAKAN

Kaka:
6 1/2 dl mjöl
1 dl socker
225 g smör

Kolasmet:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk sirap

Garnering:
200 g ljus blockchoklad
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till kakan och platta ut smuldegen i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda bottenkakan i 18 minuter. 
Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Bred kolan över den förgräddade kakan.
Smält chokladen över vattenbad. Bred den över kolasåsen när den stelnat något. När också chokladen har stelnat skär du twixkakan i lagom munsbitar.

HELLO DECEMBER


RSS 2.0