2014 - 2015

Tiden går, och jag flera år bakom mig får.
2014 är nu över, och jag en paus-knapp behöver.
90 dagar kvar till 18 år, då jag på helt egna ben står.
Om jag längtar må ni tro, att få utbrinna ett glädjeskrik tjoho.
Året har erbjudit mycke, dock inte alltid efter mitt tycke.
Både upp- och nedgångar, liksom kapitaltillgångar. 
2014 tack och hejdå, nu du en plats i våra minnen få.
Vi avtackar dig glatt, med bubbel, fyverkerier och massa skratt.
Under kommande året väntas mycke´, nej jag ska inte skaffa någon jycke.
Myndig, krogen, resor, körkort och annat, det blir lite gott och blandat.
Vi välkomnar 2015 med öppen dörr, och njuter av detta år som aldrig förr.
 

BLOGG?

Hur länge har du bloggat?
Snart fem år på den här bloggen och sammanlagt runt ett år på tidigare bloggar. 

Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut innan du själv började blogga?
Jag tror jag hade en rätt skev bild av bloggare innan. Mitt dåvarande självförtroende och självkänsla fanns knappt jämfört med idag vilket innebar att jag på sätt och vis såg upp till dom som bloggade samtidigt som jag tyckte att det var "fjortis-aktigt" och endast bestog av elaka uttalanden och kommentarer.

Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Jag har faktiskt aldrig förälskat mig i någon speciell blogg då jag aldrig varit en av dom som läser bloggar. Men den blogg som var mest aktuell just då var Sarah Tjulanders blogg.

Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Jag skrattar samtidigt som jag verkligen plågas av att se mig själv så. Det är roligt att kolla tillbaka ibland och se hur mycket man förändrats och växt.


Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Inte många alls. Två stycken ungefär.


Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Alla är dagboksbloggar med varierande inlägg. Tycker det är alldeles för tråkigt att följa en ren modeblogg t ex.


Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Jag dras till det jag själv kan känna igen mig i så jag följer inte någon bloggare som är helt olik mig.

Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Tror de flesta tycker det är roligt. Får åtminstone positiva kommentarer av vänner och lika så från mina föräldrar trots att de inte läser min blogg.

Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Ja, jag tror jag har hittat min ungefärliga gräns. Jag kan vara privat till viss del men en del saker vill jag hålla för mig själv.

Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Bråk nämner jag aldrig, vare sig det är inom familjen, mellan vänner eller annat då det är något som jag anser är onödigt och irrelivant för andra. Istället skriver jag att jag är arg, ledsen eller liknande.

Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
På sätt och vis. Du lär känna personen ur ett perspektiv och får en inblick i hur personen är. Men sen visar oftast verkligheten personens riktiga jag.

Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Nej, att blogga är inte skadligt. Däremot, kan det indirekt vara farligt med allt som tillkommer runt omkring gällande kränkande kommentarer och folk som endast följer för att klandra ner. Det kan ge stora konsekvenser om man inte är stark nog att hantera det på ett bra sätt.


Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?
Ja, när jag var yngre tog jag åt mig mycket och kunde älta en enda elak kommentar om och om igen. Idag påverkas jag väldigt sällan.


Tror du att du fortfarande bloggar om två år?
You never know, but never say never. Just nu skulle jag aldrig avsluta bloggandet då det är viktig del för mig.

MJÖLKSYRA

En fet kossa, en köttbulle, en flodhäst... ungefär så jag känner mig efter den här julen. Träningspasset i förrgår var riktigt tungt med följd av mycket träningsvärk lite överallt. Passet idag däremot gick betydligt mycket bättre. Körde längre kondition och därefter ben/rumpa och mage tills mjölksyran tog över.
Nu ska jag börja förbereda lite inför morgondagen samt lägga fram eventuella nyårsoutfits... 2015 står på ingång!

SENAST TILLAGDA

      

       

5 SAKER OM MIG

- Känslomänniska från topp till tå.
Jag har lätt till att visa känslor utåt, alltid nära till skratt och likaså alltid nära till tårar. Jag har ett dåligt pokerface när det gäller det mesta.

- Kreativitet ligger mig nära hjärtat.
Bygga, skapa, forma osv... det kan vara allt ifrån att bygga/snickra till att baka eller slå in paket.
 
- Vatten is number one.
Jag föredrar vatten före allt annat... kolsyra ger mig en uppblåst mättnadskänsla och ett glas mjölk har jag inte druckit på flera år då jag inte tycker om det.
 
- Värdesätter traditioner och trygghet.
För mig har traditioner alltid varit viktigt då jag tycker det är jobbigt att göra stora förändringar som inte hör till det vanliga, att behöva säga hejdå till saker och ting.

- Jag är mest lik mamma på utsidan och pappa på insidan.
Jag har genom alla år fått höra "och du ser man direkt är Marias dotter, en mini-Maria". Medan min syster alltid varit rena kopian av pappa från när han var liten. På insidan däremot känner jag igen mig själv mer och mer i pappa - framför allt kontrollbehovet och noggarannheten in i minsta detalj.

SNOW


AIR FORCE ONE

Klickade precis hem dessa godingar efter en längre tids tvekande. Relativt uttjatade men fortfarande riktigt snygga... 
 
 

TVÅ FAVORITER AV TENI PANOSIAN

 

JULKLAPPAR 2K14

 

JULKLAPP TILL BELLA


JULDAGEN

Hoppas varenda en av er hade en underbar och mysig julafton igår med nära och kära! Själv hade jag en toppen dag tillsammans med familjen och närmsta släkten. Massa julmat som räcker till ett antal middagar framöver, massa julgodis, massa julklappar och massa kärlek + Kalle Anka. Fick jättemycket fina klappar, verkligen så nöjd och så tacksam! Tänkte lägga upp några grejer i kommande inlägg... 

LUCKA 24

 

GOD JUL


LUCKA 23


MINTKOLA

Du behöver:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
3 msk kakao
Garnering: ca 20-25 after eight bitar.

Gör så här:
Koka upp grädde, socker, kakao och sirap i en storbottnad kastrull.
Sjud fram tills det klarar ”kulprovet” (d.v.s kyl ner lite av den kokande
kolan i ett glas med kallt vatten, och denna går att forma till en kula)
Då drar du bort kastrullen från plattan. Häll ut kolan i en form klädd
med bakplåtspapper, ca 25x15 cm. När du hällt upp kolasmeten så
placerar du ut after eight bitar över hela kolan, och efter ca 1 minut så
kan du försiktigt smeta ut chokladen över hela kolan till ett jämnt lager.
Låt kallna innan du skär i önskade stora bitar.

LÅT KALLE ANKA VARA

Problem skapas av oss människor och det är vi som avgör vad som anses vara fel eller inte fel. Jämnställdhet är något som är otroligt viktigt i ett samhälle. Ditt kön, din hudfärg, din bakgrund, ditt utseende, ingenting ska påverka din position i samhället eller hur du blir behandlad. Men går det inte till överdrift när man letar fel i saker och själva skapar problemen?

Kalle Anka har gått varje julafton sedan 1960 och är idag en stark tradition hos många. Mellan klockan tre och fyra sitter jag tillsammans med familjen samt stora delar av svenska folket och kollar på Kalle och hans vänner. Förra året bestämdes det att den svarta lilla dockan som fick en "OK"-stämpel i baken av tomten skulle klippas bort. Det visar endast på att vi är rasister som medvetet väljer att klippa bort en docka som är svart. Det finns vita och svarta människor i vår värld så varför ifrågasätta någon färg? Vi väljer att svart är fel alltså, därför klipps den bort? Att påstå att det gjordes för att anpassa traditionen från 1930-talet till 2000-talet säger ju emot sig självt med tanke på att de i så fall snarare borde klippas in fler svarta dockor för att visa på dagens förbättrade jämställdhet. 
 
Lika så när det diskuterades om att pepparkakor skulle tas bort ur lucia-tågen runt om i dagis och skolor (vilket gjordes i min grundskola). Är det inte mer rasistiskt att vi ens tänker tanken att en pepparkaka speglar en svart människa? Ett bakverk som innehåller en krydda som är brun? Ska vi inte förbjuda snögubbar när vi ändå håller på eftersom vi vita kan känna oss kränkta? Kanske bäst att Kalle Anka år 2040 endast består av bilder på stenar i olika gråskalor, så att absolut ingen blir kränkt.

Att Kalle Anka nu granskats in i minsta detalj där karaktärer och repliker jämförts mellan män och kvinnor är patetiskt. Hur orkar man? Ska Robin Hood bytas ut mot en kvinna då eller, Ronja Hood kanske? Denna tradition är från 1960-talet vilket betyder att det speglar en del historia. Männen hade en högre position än kvinnor under den tiden. Ska vi ändra i historian?

Det räcker nu. Det är endast en av alla filmer här i världen som inte speglar verkligheten, som dessutom är tecknad. Låt oss roas framför vår älskade Kalle och hans fina vänner under julafton utan en massa korrigeringar.

6 VIKTIGA SAKER PÅ JULBORDET

 
+ Mammas hemgjorda köttbullar
 
+ Janssons frestelse utan ansjovis
 
+ Ägghalvor
 
 
+ En god jul-sallad
 
+ Rödbetssallad
 
+ Varmrökt lax

LUCKA 22


SOFT

Tillsammans med pappa, syrran och massvis med andra människor i Kungens kurva och Skärholmen gick hela gårdagen åt till att inhandla de sista julklapparna. Kvällen följde med god taco-middag och därefter myskväll hos Christoffer. Kom hem tidigt imorse och har sedan dess bara tagit det lugnt hemma samt slagit in julklappar. Var även ute på en långpromenad med Bella en stund för att rensa tankarna. Nu väntas en skön kväll framför tvn.

LUCKA 21

 

LUCKA 20


LUGN DAG

Julmusiken är på och klappar håller på att fixas... blir en lugn och skön dag hemma idag innan vi ikväll ska till farmor och farfar för att fira farfar som fyllt år. Dagen igår bestog av filmmys hemma hos Pontus fram till eftermiddagen då jag åkte hem för att sedan vidare bort på middag hos några kompisar till familjen.

LUCKA 19


LUCKA 18


JULKLAPPSBYTE

Kom nyss hem efter att träffat Julia en snabbis för att byta julklappar. Jag fick ett jättegulligt kort, två bakbunkar, mitt favorit-te, jättefin tavla och söta godisar - superfint! Jag gav en sparbössa i form av en dödskalle, tre olika smaker på aminosyror och en mozartstång... första gången som jag faktiskt endast gett önskade saker. Snart vankas mer julklappar då det bara är 7 dagar kvar till julafton...MOZARTSTÄNGER


LUCKA 17


SKÄRHOLMEN

Sedan klockan ett i förmiddags har jag tillbringat tiden åt julhandling i Skärholmen tillsammans med Julia. Var kul att äntligen få träffa henne igen efter en rätt lång tid, åtminstone för att vara oss. Tiden fram till och runt jul bara flyger iväg att man inte tänker på att faktiskt hinna ses. Ska även träffa henne en stund imorgon igen för att då byta julklappar. Utöver fixade julklappar fick jag också med mig hem en present till mig själv i form av ett par efterlängtade stövlar.

LUCKA 16


DAIMKOLASNITTAR


Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen.
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen.
Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen.
Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med
hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

SKÄNK EN JULKLAPP

Att hjälpa, stötta, ge omtanke och kärlek till andra är en av största gåvorna man som människa kan ge till sina medmänniskor. Julen är för många en ångestladdad, besvärlig och kämpig tid... en tid som kräver både pengar och en kärleksfull omgivning. Hur känns det att inte ha möjligheten till att ge sina barn julklappar? Hur känns det att vara utan sällskap?

Skokartongsappellen är ett ideellt initiativ som arbetar för att samla in och distribuera julklappar till organisationer som arbetar med personer och familjer som lever i svårar omständigheter och som av någon anledning inte skulle kunna få glädjen av en klapp till jul. De arrangerar även ett julaftonsfirande för dem som annars inte har möjlighet att fira en riktigt god jul i gemenskap med andra.

Min familj har valt att i år skänka några julklappar, till personer i olika åldrar, i hopp om att förgylla någons jul. En känsla som är enorm! 


J U L L O V

Äntliiiiiiiigen är det looov, precis exakt just så känns det. Efter de senaste två veckorna i skolan är detta lov mer än behövligt. Nu kan jag äntligen fokusera på julen, fixa julklappar, baka osv. Vi hade en liten avslutning på psykologin idag och därefter matteprov innan vi slutade för i år. Efter jul väntas sedan en större invigning av våra nya lokaler på Gärdet vilket blir spännande. Haaadeee!

LUCKA 15

 

TÖRNROSASÖMN

Åh en powernap på eftermiddagen är oslagbart, törnrosasömn. Godmorgon! Efter skolan där handen fick jobba ordentligt under samhällsprovet och efter ett mycket slitsamt och jobbigt träningspass var all energi slut. Ni vet när man sitter med plugget framför sig och man känner hur ögonen går i kors för att man är så trött? Exakt, så var det. Att sitta nedskjunken i soffan med mysig belysning omkring från gran och julstjärnor är galet sövande dessutom. Nu måste jag lyfta kroppen, hämta matteboken och sätta fart med matteplugget inför provet imorn. Dagen-innan-plugg-var-det-här-ja!
 

NU ÄR DET JUL HÄR I VÅRT HUS...


LUCKA 14

 

TREDJE ADVENT


VÄRLDENS FINASTE SYSTER TILL LUCIA


HOBBIT?

Så var det söndag igen och som för min del innebär plugg, lite mer plugg och ännu mer plugg. Längtan till att den här kommande veckan är över är enorm men det gäller bara att ta sig igenom den också. Samhällsprov i nationalekonomi imorgon och matteprov på tisdag, sen får jag lov, trots det har vi även en juridikinlämning som ska in senast fredag. Måste även ta mig tid till att beställa några julklappar innan det är försent så att de kommer innan jul.
 
Gårkvällen bestog av fika, bio och middag tillsammans med Pontus. Vi såg Hobbit, vilket är en film som jag aldrig någonsin skulle se egnetligen men jag gav det en chans (även fast jag inte sett de två första filmerna haha). Det var som väntat, bilden jag har av alla sånna där krigsfilmer stämde in och det var inget för mig helt enkelt. Jag lyckades åtminstone hålla mig vaken i två och en halvtimme bortsett från att jag höll på att somna till mot hans axel några gånger.

LUCKA 13


LUCKA 12


GLAD

Åh vad skönt att den här veckan nu också är över! Min långa To Do List börjar äntligen minska. Avverkade mitt argumenterande tal idag som gick otroligt bra. Har så fina vänner och även lärare som vällar över med beröm. Så svårt, men underbart, att förstå med tanke på att jag alltid har varit den blyga lilla Sofia som haft ångest flera dagar innan muntliga redovisningar.

Ikväll ska jag bara vara hemma och ta det lugnt med familjen, äta kycklingfajitas, kolla på Svenska Hjältar galan och svulla i choklad. Ska dock även försöka plugga lite för att få klar kompletteringen till ett A i psykologin så fort som möjligt. Ha en härlig fredagskväll!
 

LUCKA 11


TORSDAG

Går runt och övar för fullt på mitt argumenterande tal som jag ska hålla imorgon. Familjen lär få tuppjuck på att höra ordet hälsoavdelning efter denna kväll. Ska nämnligen prata för att en hälsoavdelning ska införas i varje butik, vilket är något som jag tycker är riktigt behövligt.
För övrigt har jag idag checkat av idrottsinlämningen samt NO-seminariumet som var en debatt kring olika energikällor. Jag stod för vattenkraft och med tanke på att jag älskar att debattera och argumentera om saker och ting gick det tipp-topp vilket även visade sig på betyget. Me like! Efter seminariumet i förmiddags hade min grupp knappt tre timmars håltimme så vi förflyttade oss till Espresso House för att plugga och därefter luncha på TGI Friday's. Mysig dag!
 
 
 

LUCKA 10


SIS ♥

 
 

LUCKA 9

 

MÅNDAG

Trots måndag och första dagen på en hel kommande vecka så har dagen varit riktigt bra. Jag var hos tandläkaren imorse för att kolla upp om jag eventuellt kan få tandställning. Chansen är större den här gången än för två år sedan då jag blev nekad pga att det inte var tillräckligt mycket fel. Är lite kluven gällande tandställning, vill ha fina tänder med vill verkligen inte ha tandställning...återstår att se...
Mamma skjutsade hem mig efterråt och då passade jag på att plugga ett tag innan skolan. Det blev en hyfsat kort skoldag, från halv två till halv fyra, tack vare att sista lektionen var arbete på valfritt ställe. Jag fick även reda på att jag är ledig imorgon vilket är otroligt skönt trots att det endast innebär plugg, plugg och plugg.
Nu har jag borrat ner mig i sängen med datorn och musik men ska alldeles strax sussa, godnatt!
 

LUCKA 8

 

GÅRKVÄLLEN


ANDRA ADVENT


LUCKA 7

 

TO DO LIST:

 

LUCKA 6

 

TACO + IDOLFINAL


LUCKA 5


STAN

Efter en lång men bra dag i skolan stannade jag och Felicia kvar i stan för att strosa runt i butiker. Jag var ute efter en mascara och ett par nya svarta favoritjeans vilket jag också fick med mig hem. Jag hittade även några andra grejer men som istället fick placera sig på önskelistan inför jul. När jag kom hem väntade även två paket i brevlådan... det jag beställde igår eftermiddag från Gina Tricot kom redan idag - en svart klänning samt en grå trikåtröja med krage. Det andra paketet bestog av en eventuell julklapp till en av mina läsare så det får ni tyvärr inte veta vad det är... #sneaky
 

LUCKA 4


JULPRESENT TILL MIG SJÄLV


LUCKA 3


LUCKA 2


TRÄNING

Psykologin var frivillig beroende på om man ville prata betyg eller inte och därefter bestog matten av omprov vilket innebar att jag inte började förrän 10.20. Jag hade svenska i en timme samt en kort mertorstid innan jag slutade och begav mig till gymmet - 35 min kondition och sedan styrka där armarna pumpades. Nu ska jag fortsätta skriva på en filmanalys i psykologin och sedan kanske göra något julgodis.
 

LUCKA 1

Första december vilket innebär första luckan på kalendern. Lucka nummer 1 på min chokladkalender är redan öppnad och uppäten, så nu är det dags att öppna första luckan här på bloggen. Varje dag kommer en lucka öppnas med olika innehåll - allt ifrån citat till tips till recept... 
 

1 DECEMBER


ABOUT ME

Kött eller Fisk 
Svart eller Vitt
Bok eller Film
Landsbygd eller Stad
Pasta eller potatis
Samsung eller iPhone
Guld eller Silver 
London eller New York 
Morgon eller Kväll
Choklad eller Vanilj 
Linne eller T-shirt 
Nyår eller jul
Klänning eller Kjol 
Lägenhet eller Hus 
Jordgubb eller Hallon
Läppstift eller nagellack
Långt hår eller Kort hår 
Höst eller Vår 
Stjärna eller Måne 
Högklackade skor eller Låga skor
Äta hemma eller Ute
Kaffe 
eller te
Uggs eller boots


RSS 2.0